20 Eylül 2019 Cuma

KENDİ ARACIMLA DERS ALMAK İSTİYORUM.

  KENDİ ARACIMLA DİREKSİYON DERSİ ALABİLİR MİYİM?

  Direksiyon dersi almak isteyenlerin sık sık sorduğu bir sorudur. Aday heyecanlı arabasını almış bir an önce trafiğe çıkmak istemektedir. Sanki başka arabada kullanmayı öğrenirse kendi aracında kullanamayacakmış gibi zanneder. Oysaki işin aslı öyle değildir.

 Şimdi niye direksiyon dersi almak istiyorsunuz? Bu soruyu ele alalım. Bize gelen kişiler arabayı sürecek kadar bilgisi olmadığını trafikte heyecan yaptığını ifade ederler. Bu heyecanın  sebebi trafikte araç kullanabilecek yeterlikte olmamasından kaynaklanmaktadır. Okul dönemlerimizden biliriz. Bazı sınavlara hazırlanmadan gittiğimizde çok heyecanlı oluruz. Halbuki daha iyi hazırlandığımız sınavlarda böyle bir heyecan hissetmeyiz. Araç kullanmak ta tam olarak bununla ilişkilidir. Araç kullanmakla ilgili bilgi eksikliğimiz, biz de heyecan yaratmaktadır. Özel direksiyon dersi alırken bu eksiklikleriniz giderilir. Dolayısıyla heyecanınız da kaybolur. Debriyajı tutma ,vites değiştirme ,aynaların kullanılması, şerit değiştirme ,şerit takibi,dönel kavşakların nasıl dönüleceği, sinyallerin kullanımı,trafiğe katılım ,hızlanma ve yavaşlama pratikleri, dar sokakların dönülmesi park etme gibi temel sürüş dinamiklerini tam olarak aldıktan sonra trafiğe çıkmaktan niye korkacaksınız ki?

   Kaldı ki trafiğe çıkmak sadece araç üzerindeki hakimiyetle de ilgili değildir. Özellikle trafik kurallarının da iyi bilinmesi gerekmektedir. Böylelikle trafikte yapacağımız hataların payı düşecektir. Yani sadece araç kullanma değil ; araç üzerindeki hakimiyet ve trafik kuralları bir bütün olarak ele alınmalıdır.

   Şimdi baştaki soruya dönecek olursak. Kendi aracımla direksiyon dersi alabilir miyim? Neden olmasın derim. Kendi aracınızla direksiyon dersi almak için üste belirttiğim koşulları tam anlamıyla yerinize getirmeniz lazım. Bu aşamada olduğunuzu düşünüyorsanız bir direksiyon hocasıyla da çalışmanıza gerek kalmaz. Yanınıza her hangi bir otursa bile zaten aracı kullanabilirsiniz.

   Demek istediğim; Kendi aracınızla derse çıkmadan önce tam donanımlı bir araçla direksiyon dersine çıkılmalı . Direksiyon hocanızın uygun gördüğü seviyeye kadar direksiyon derslerine devam etmelisiniz. Yarım kalan eğitimler direksiyon dersi alanlar için büyük tehlike arz eder. Yarım hekim candan eder yarım hoca dinden eder diye bir laf vardır. Yarım şoför de hem maldan eder hem candan eder. Trafik çok riskli bir ortamdır. Direksiyon eğitiminiz tam olmadan trafiğe çıkmamalısınız. Yüzme bilmeden denize girebiliyor musunuz?Bu da aynı şey. Araçla yapacağınız bir kaza en ufağı binlerce TL değerinde olacaktır. Bir de manevi zararlar var. Bunu da düşünün. Arama motorlarında kendi çocuğunu ezdi diye arama yaptırın ne kadar çok haber çıkar. Bu haberler hep dikkatsizlikle açıklanır ama aslı eğitimsizliktir.

  Sonuç olarak kendi aracınızda yanınıza direksiyon eğitmeni oturmuş ve ya siz yalnız olarak yola çıkmışsınız hiç bir şey fark etmez. Yandaki pedallar aracın idaresinden çok güvenlik amaçlı kullanılır ve direksiyon dersini etkilemez. Siz araç üzerindeki hakimiyetinizi arttırdığınız da direksiyon eğitmeninizin müdahaleleri azalacak en sonunda hiç müdahale etmeyecektir. Direksiyon dersinin bitiş noktası da bu olacaktır.

 Ne diyoruz o zaman? Önce direksiyon dersi , sonra trafiğe.
hepinize güvenli sürüşler dilerim.

  Sezer Centilmen
Direksiyon dersi eğitmeni
5071890045
info@ozeldireksiyondersiizmir.com
https://www.ozeldireksiyondersiizmir.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder